Post title imagePost title image

КОМЕНТАР ДЕРЖЕКСПОРТКОНТРОЛЮ

щодо статті «Україна під час війни продає росії титанову сировину для виробництва літаків та ракет», опублікованої 7 серпня 2023 р., РБК-Україна

Перш за все слід зазначити, що ситуація навколо титановмісних руд та концентратів не є новою і є у полі зору Держекспортконтролю протягом тривалого часу. Держекспортконтроль починаючи з березня цього року  розслідує 18 фактів можливого порушення умов виданих дозволів під час здійснення експорту ільменітового концентрату низкою українських компаній. Ми вживаємо всіх можливо заходів, які є у нашій компетенції, щоб встановити всі факти.
Зокрема, предметом розслідування є міжнародні передачі, де фігурують й компанії RENAISSANCE STAR S.R.L., InterConti Trading, про які йдеться у публікації. Ільменітовий концентрат, у міжнародній передачі якого вони брали участь, згідно з гарантійними документами, наданими Державній службі експортного контролю, мав бути експортований кінцевому споживачеві - компанії зі США. Наразі тривають перевірки, за результатами яких буде вжито відповідних заходів реагування, передбачених законодавством.
Варто зазначити, що рішення про запровадження експортного контролю до ільменітового концентрату (стаття 10 Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання») було ухвалено 1 липня 2022 року на основі аналітичної інформації, наданої однією із українських спецслужб та підтвердженої розвідувальними органами.  Тобто, з моменту ухвалення цього рішення експорт ільменітового концентрату з України здійснюється виключно на підставі дозволу Держекспортконтролю.
Починаючи з 1 липня 2022 року Держекспортконтроль видав 22 дозволи на експорт ільменітового концентрату низці українських компаній, кінцевими споживачами в яких, як правило, виступають відомі американські, мексиканські та чеські переробники. Водночас Держекспортконтроль відмовив у наданні дозволів по 12 заявам на експорт ільменітового концентрату (серед яких заяви на експорт до Єгипту, Австрії, Туреччини, Індії) з причин виявлення невідповідності заявленому кінцевому використанню.
Що стосується інших титановмісних руд і концентратів, про які йдеться у статті, то Держеспортконтроль на сьогоднішній день не отримував від спеціальних та розвідувальних органів інформації про наявність фактів щодо можливості їх військового використання у російській федерації. Разом з тим Держекспортконтролем проводиться власне дослідження, за результатами якого найближчим часом буде ухвалене відповідне рішення.
Наголошуємо, що відповідно до частини 3 статті 10 Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» якщо будь-якому суб’єкту стало відомо про можливість використання товарів, що передбачаються для експорту, у державах відносно яких встановлено ембарго на постачання товарів військового призначення, він зобов’язаний звернутись до Держекспортконтролю за отриманням дозволу.
Ми вдячні журналістській спільноті за пророблену роботу. Для нас важлива співпраця з тими, хто як і ми стоїть на сторожі безпеки нашої держави. Ми завжди уважно ставимось до подібної інформації та перевіряємо її.
Ми просимо повідомляти про будь-які факти правопорушень не лише Держекспортконтроль, а й правоохоронні органи.
Станом на зараз, спільно з компетентними органами ми продовжуватимемо розслідування ситуації, яка склалась довкола титановмісних руд та концентратів.
Робота з промисловістю
Про службу
Новини
Головне
Семінари
Фото-галерея
Протокольні рішення
Регуляторна політика
Адміністративні послуги
Посвідчення про реєстрацію
Висновок на переговори
Висновок на тимчасове ввезення/вивезення
Висновок на транзит
Дозвіл на експорт/імпорт
Міжнародний імпортний сертифікат
Атестація СВФЕК
Повноваження на здійснення діяльності щодо попередньої ідентифікації товарів у галузі державного експортного контролю
Експортний контроль
Обсяги міжнародних передач озброєнь
Громадська рада
Матеріали громадської ради
Для громадськості
Публічна інформація
Нормативна база
Правила доступу
Звернення громадян
Консультація з громадскістю
Річний орієнтований план проведення консультацій
Антикорупційна діяльність
Внутрішній аудит
Структура
Система ВФЕК
Навчальні матеріали
Банер
ГОЛОВНЕ
Фотогалерея
Новини
Презентації
Експортний контроль